Спека та відключення світла. Як уберегтись від харчового отруєння.
Через підступні атаки ворога на енергогенеруючі підприємства нашої держави українці вимушені певний час обходитися без світла. Відключення електрики впливає на неможливість дотримання температурного режиму, зокрема у холодильниках. Водночас тривале перебування продуктів без належного температурного режиму здатне призвести до їхнього псування та, як наслідок, спричинити важкі харчові отруєння. У літню пору це може стати додатковим фактором і причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. З метою попередження їх виникнення Держпродспоживслужба рекомендує дотримуватись простих, але важливих правил:
- заздалегідь приготуйтеся до надзвичайної ситуації. У холодильнику має бути температура (+4)°С або нижче. У морозильній камері (- 4)°С або нижче;
- заморозьте контейнери з водою, щоб мати можливість зберегти температуру ваших продуктів при температурі 4 градуси і нижче, якщо вам доведеться їх дістати з холодильника;
- за можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігати блоковий лід слід в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику;
- коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;
- продукти харчування, які швидко псуються, можна короткий термін зберігати у термоконтейнері (термопакетах) з холодоелементами, а також у погребі чи підвалі в закритих ємкостях, щоб не було доступу до них комах чи гризунів.
- важливо! не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж чотири години без електроенергії або джерела холоду;
- не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються про запас. Слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо).
- не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці;
- самі страви робіть якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або тушковані продукти;
- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
- уважно вивчайте маркування, перевіряйте терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купуйте такі продукти;
- не купуйте м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- не слід забувати й про воду, адже вона також є одним із видів харчових продуктів. Для пиття та приготування страв використовуйте чисту питну воду з відомих джерел;
- на випадок відсутності водопостачання подбайте про необхідний запас бутильованої питної води промислового виробництва або вживайте воду набрану з перевірених джерел водопостачання (колодязі) попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни, ознайомте з ними дітей та ретельно стежте за тим, щоб вони їх виконували.
Відтак, якщо ви після вживання будь-якої їжі відчули погіршення самопочуття – підвищення температури, нудоту, блювоту, діарею тощо, обов’язково зверніться за медичною допомогою!
Будьте уважні до того, які продукти харчування ви зберігаєте і за яких умов!