Офіційний сайт Степанівської селищної територіальної громади
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків

Дата: 26.06.2024 08:31
Кількість переглядів: 45

Упродовж трьох років Сумська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» проведе технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ТО ВБСГ) 5 175 будинків. До кінця цього року заплановано 1 462 будинки в області. Із 1 березня 2024 року фахівці вже обслужили 638 будинків.

 

Навіщо?

 

Це – перш за все, безпека споживачів, адже тепер стан внутрішньобудинкової системи газопостачання будуть контролювати професіонали. Мета – попередити ймовірність витоків газу та забезпечити безаварійну роботу газових  мереж.

 

Як замовити послугу для свого будинку?

 

Щоб організувати технічне обслуговування (ТО), споживачі мають звернутися до балансоутримувача щодо укладання договору.

Згідно з Постановою НКРЕКП, із 7 грудня 2023 року всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів або не подали заявку на приєднання до Колективного договору, в особі уповноваженого представника, автоматично приєдналися до Типового договору з Оператором ГРМ. На Сумщині це – Сумська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України».
 

Як дізнатися, коли в будинку заплановано ТО ВБСГ?
 

Графіки проведення робіт та орієнтовні кошториси для мешканців багатоквартирних будинків на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання можна знайти на офіційному сайті Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ»: https://sm.grmu.com.ua . Точні суми визначать після проведення перших робіт на об'єкті, згідно з методологією, затвердженою НКРЕКП.

Про заплановане ТО Сумська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» повідомляє за десять робочих днів до дати виконання оголошеннями, розміщеними на будинках.
 

Які роботи передбачає ТО ВБСГ?
 

  • Технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів, стану пофарбування й кріплень газопроводу, наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору.
  • Технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах після першого вимикаючого на газопроводі-вводі та до першого вимикаючого в приміщенні споживача (включно з ним).
  • Технічне обслуговування газовикористовуючого обладнання, призначеного виключно для опалення місць загального користування.
  • Перевірка на герметичність внутрішньобудинкової системи газопостачання й з’єднань газопроводів та газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів;
  • Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

 

Як розраховується вартість робіт?

 

Тариф розраховується на підставі двох документів:

 

  • Методології розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.
  • Граничних вартостей робіт на 2024 рік.

 

Обидва документи затверджено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Передусім плата залежить від обсягу робіт конкретно для вашого будинку.

 

Як надходитиме рахунок на оплату?

 

Оплата нараховуватиметься один раз на 3 або 5 років залежно від термінів експлуатації мереж.

 

Чому не можна все поставити в одну платіжку, як було раніше?

 

Дійсно, до 2020 року діяла єдина платіжка. Тариф включав не лише доставку газу та його вартість, а й обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Розділення оплат за газ, його доставку та обслуговування мереж – результат адаптації українського законодавства до вимог ЄС.

Таке нововведення потрібне, щоб ринок не був монополізований одним постачальником газу, й споживачі могли вільно обирати, у якої компанії купувати газ, а в кого замовляти послуги з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь