Офіційний сайт Степанівської селищної територіальної громади
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ (покрокова інструкція)

Дата: 07.03.2024 09:00
Кількість переглядів: 150

Відповідно до законодавства особи, які вимушені покинути місце постійного проживання та евакуюються через небезпеку, мають право на встановлення статусу внутрішньо переміщеної особи.

Зазначений статус можна отримати:

  • через мобільний застосунок Дія;
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • шляхом звернення до підрозділу соціального захисту населення територіальної громади, що розташована на території, до якої перемістилася особа.

Результатом оформлення статусу є отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання довідки

1. Слід надати:

- документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України/соціальний статус;

- свідоцтво про народження дитини;

- документ, що підтверджує повноваження заявника як законного представника особи, від імені якої подається заява (за потреби).

У разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію/декларації місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, зазначеними у статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі- Закон), заявник має право надати докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, а саме:

- військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби;

- трудова книжка із записами про трудову діяльність;

- документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;

- документ про освіту;

- довідка з місця навчання;

- медичні документи тощо.

2. На місці заповнюється заява встановленої форми.

3. У період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” на отримання довідки мають право особи, які залишили або покинули своє місце проживання у зв’язку з обставинами, зазначеними у статті 1 Закону, та перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії, або з тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, а також особи, у яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) житлове приміщення.

Внутрішньо переміщеним особам за рахунок коштів Державного бюджету виплачується щомісячна допомога на проживання. Розмір допомоги на проживання становить:

дорослим - 2000,00 грн.;

дітям до 18 років або особам з інвалідністю -  3000,00 грн. -.

Внутрішньо переміщені особи мають всі права й обов’язки громадянина України. Вони не можуть бути обмеженими з підстав переміщення.

До уваги внутрішньо переміщених осіб які евакуюються з населених пунктів, що знаходяться в 5 км прикордонній смузі

 

Внутрішньо переміщені особи, які евакуюються у 2024 році з населених пунктів, що знаходяться в 5 км прикордонній смузі можуть звернутися за допомогою на кожну евакуйовану дитину до уповноважених осіб виконавчого органу міської, селищної, сільської ради чи центру надання адміністративних послуг за місцем обліку. Заяви про надання допомоги може подати один з батьків. Ця допомога надається відповідно до Обласної комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки у розмірі 2000,00 грн. одноразово.

 

Що таке «Прихисток»?

 

«Прихисток» — державний волонтерський проєкт, який допомагає зʼєднати тих внутрішньо переміщених осіб, хто шукає помешкання з тими, хто готовий його надати. Скористатися платформою може будь-хто, платити за це також не потрібно. 

Якщо ви входите в їхнє число та шукаєте помешкання в іншому місті, допомогти в цьому може проєкт «Прихисток». Він також буде корисним людям, які хочуть прихистити ВПО у своїй квартирі, домі тощо. 

Якщо особа, що перемістилася, зараз перебуває у пошуку житла, йому необхідно зайти на сайт prykhystok.gov.ua, скористатись фільтром пошуку визначити необхідні критерії пошуку (регіон і зазначити характеристики помешкання), обрати необхідну об’яву із запропонованих та особисто зв’язатись з власником, щоб обговорити всі деталі свого тимчасового прихистку.

 

Інформація для одержувачів всіх видів державної соціальної допомоги

У разі переміщення внутрішньо переміщеної особи з території територіальних громад, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих російською Федерацією територій, яким продовжились виплати державної соціальної допомоги згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період ведення воєнного стану» та від 07.03.2022 № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану», повинні звернутися з заявою для призначення усіх видів державних соціальних допомог за новим місцем проживання (перебування).

 

Зверніть увагу!

 

Працездатна внутрішньо переміщена особа після завершення надання допомоги не була працевлаштована і не отримує допомогу на проживання, такій особі може бути надана державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям відповідно до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 № 250.

Контактні дані управління соціального захисту населення Сумської райдержадміністрації для отримання консультацій:

тел. (0542) 65-57-24

        (0542) 66-35-50

Електронна пошта info33@dszn.sm.gov.ua

 

Білопільський підрозділ управління соціального захисту населення

тел. (05443) 9-25-96

Електронна пошта info01@dszn.sm.gov.ua

 

Краснопільський підрозділ управління соціального захисту населення

тел. (0542) 65-57-24

Електронна пошта info07@dszn.sm.gov.ua

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь