Офіційний сайт Степанівської селищної територіальної громади
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги замовників та проектувальників, які здійснюють проектування об’єктів житлового, громадського, соціально-побутового та іншого призначення на території Степанівської територіальної громади!

Дата: 20.12.2023 11:41
Кількість переглядів: 109

Звертаємо Вашу увагу, що під час проектування  нового будівництва, реконструкції чи капітального ремонту об’єктів житлового, громадського, соціально-побутового призначення та інженерно-транспортної інфраструктури обов’язково необхідно передбачати заходи щодо доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення у відповідності до ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення. Із зміною № 1» в тому числі щодо осіб з вадами зору та слуху.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», засоби безперешкодного доступу до об’єктів - це інженерно-технічні, функціональні частини (елементи, конструкції) будинків, споруд будь-якого призначення, що відповідають нормативним вимогам щодо забезпечення доступності і безпеки об’єктів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, зокрема пандуси, підйомники та платформи для осіб з інвалідністю, звукові системи тощо.
Доводимо до Вашого відома, що частиною 7 статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що в разі не влаштування засобів доступності об’єкта для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, це є самостійною підставою для відмови у  видачі органом державного архітектурно-будівельного контролю Сертифіката, що підтверджує готовність до експлуатації об’єкта.

Щодо вже існуючих об’єктів, які підлягаю пристосуванню для осіб з обмеженими фізичними можливостями:
Влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури може здійснюватися без документів, що дають право на виконання будівельних робіт, та за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм та правил.

Порядок влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури або їх розумного пристосування затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 р. № 668.

Цей Порядок визначає механізм влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури (далі – об’єкти) або їх розумного пристосування. 

Дія цього Порядку не поширюється на засоби безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів, що влаштовуються відповідно до проектної документації на будівництво об’єктів під час нового будівництва, реконструкції, технічного переоснащення підприємств, реставрації, капітального ремонту (включаючи роботи з реконструкції вхідних груп, під час яких здійснюється влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів).

Перед початком виконання робіт із влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів або їх розумного пристосування замовник надсилає повідомлення про наміри щодо влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів або їх розумного пристосування (далі - наміри) структурному підрозділу обласної, районної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій з питань архітектури або виконавчому органу сільської, селищної, міської ради з питань архітектури (далі - уповноважений орган з питань містобудування та архітектури):
в електронній формі через електронний кабінет користувача Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі - електронний кабінет) або іншу державну інформаційну систему, інтегровану з електронним кабінетом, користувачами якої є суб’єкт звернення та суб’єкт надання відповідної послуги;
у паперовій формі (зокрема через центри надання адміністративних послуг) або поштовим відправленням з описом вкладення.
До повідомлення про наміри замовник додає затверджену проектну документацію на влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів або їх розумного пристосування.
Уповноважений орган з питань містобудування та архітектури на підставі документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, визначає відповідність намірів замовника вимогам нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення і надсилає протягом п’яти робочих днів замовнику повідомлення про погодження намірів.
Засоби безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів або їх розумного пристосування, влаштовані відповідно до вимог цього Порядку, не підлягають прийняттю в експлуатацію.

УВАГА!!! | Бериславська міська рада | Офіційний сайт

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь