Офіційний сайт Степанівської селищної територіальної громади
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК ЗАХИСТИТИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАД ВІД ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ І СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА ПІД ЧАС ВІЙНИ

Дата: 17.11.2022 15:27
Кількість переглядів: 142

Експерти проєкту SURGe підготували низку інфографік, щоб попередити жителів про можливі небезпеки, незалежно від місця їх перебування на час війни - у своїй громаді, іншій частині України чи за кордоном.

Під час війни все більше людей, особливо з числа переміщених осіб, потрапляють у скрутні становища, і органам місцевого самоврядування важливо інформувати жителів громад про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми з метою сексуальної, трудової та інших форм експлуатації. Також з жителями варто говорити і про проблеми, пов’язані з насильством за ознакою статі, зокрема щодо вразливих категорій населення - дітей, підлітків, жінок, людей в складній фінансовій ситуації, осіб з інвалідністю тощо.

 

Що робити, аби убезпечитися від торговців людьми (інфографіка1)

У багатьох випадках злочинці зловживають довірливістю людей. Торгівля людьми не є винятком. Більше того, у випадку війни в Україні на руку злочинцям грає й складний психологічний стан людей, які змушені були залишити власні домівки, пройти крізь інші важкі випробування.

Насамперед це стосується жінок і дівчат - саме вони становлять більшу частину біженців.

Аби применшити ризики потрапляння ними в ситуацію торгівлі людьми, щонайменше треба знати елементарні правила поведінки та їх дотримуватися. Такі правила перераховано у цій листівці. Інформаційні матеріали було створено для тих, хто виїздить за кордон - однак ці «ази» актуальні і для внутрішньо переміщених осіб.

Як розпізнати ситуацію торгівлі людьми (інфографіка 2)

Досить часто люди не відчувають ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, не  розпізнають небезпечні сигнали. У цьому може допомогти наведений у графіці перелік ситуацій з ознаками ризику.

Їх варто запам’ятати,  поділитися зі своїми близькими та друзями. Навіть якщо ви вважаєте, що з вами таке не може трапитися, ця інформація може стати в нагоді й допоможе іншим.

Також важливі поради є на сайті www.safewoman.com.ua 

Безпека біженок і внутрішньо-переміщених жінок і дівчат (інфографіка 3 та 3.1)

Жінки і дівчата, які виїхали за кордон або в інші регіони України, мають найбільші ризики потрапити в ситуації торгівлі людьми, особливо з метою сексуальної експлуатації. Злочинці цілеспрямовано шукають таких людей, знаючи про їх меншу захищеність, користуються складними життєвими обставинами.

Щоб допомогти жінкам і дівчатам захиститися від злочинців, було визначено три щабелі безпеки: безпеку документів, пересування і спілкування. Особливо пильними цій категорії осіб варто бути в ситуаціях, коли злочинці намагаються завоювати довіру, імітуючи турботу, дружбу або романтичний інтерес. Доброзичливість, дорогі подарунки і вдавана турбота вербувальників - відпрацьований механізм створення психологічної залежності з метою втягення у сексуальне рабство.

Дані Thomson Reuters свідчать, що після початку повномасштабної війни в Україні кількість принизливих пошукових термінів сексуального характеру, пов’язаних з українськими жінками,  зросла на 300%. За свідченнями Спеціального представника ОБСЄ з питань торгівлі людьми, попит на сексуальну експлуатацію українських жінок є стимулом для торговців людьми вербувати та масштабно експлуатувати українських біженок.

Соціальні медіа є основним каналом, який торговці людьми використовують для пошуку, заманювання та реклами. Змушеним залишити свої домівки українкам, особливо молодим жінкам, варто бути максимально обережними у контактах, зокрема онлайн - як з потенційними роботодавцями, так і з особами, які пропонують житло або послуги з перевезення.

Постраждалі від сексуального насильства можуть отримати допомогу

Війна принесла величезні страждання українцям та українкам, особливо мешканцям громад, які перебували в окупації. Багато з них пройшли страшні випробування, хтось і сексуальне насильство з боку окупантів.

Важливо знати, як можна допомогти цим людям, куди звертатися і на що варто розраховувати. Усе це перераховано в інфографіці 4.

Як допомогти в пошуку близьких та рідних, що зникли (інфографіка 5)

Зникнення людей – ще одна трагічна сторінка часів війни та великих переміщень. Це може траплятися як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, зникнення можуть бути пов’язані з торгівлею людьми.

Важливо знати, як діяти в таких ситуаціях, до кого звертатися, яку інформацію надавати відповідним органам – так, щоб ваші дії та допомога були максимально ефективними.

Потерпіли від торгівлі людьми? Ви маєте право на допомогу

З початком повномасштабної війни в Україні місцева влада може частіше зіштовхуватися з необхідністю надати низку послуг потерпілим від різних форм торгівлі людьми.

В Україні вже понад 11 років існує  законодавство, яке гарантує їм допомогу з боку держави - навіть більший захист порівняно з потерпілими від інших злочинів.

Зокрема, такі люди мають право звернутися за місцем свого перебування до районної або обласної державної адміністрації з заявою про отримання в Україні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Особам, які подають таку заяву, повідомляється про можливість одержання допомоги та її види. Зі зразком заяви та порядком її опрацювання на місцях можна ознайомитись https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1133-12#n20.

Як і в будь-яких інших випадках, відповідні законодавчо закріплені права слід знати. Основні з них зібрано в цій інфографіці 6.

Дитина в Інтернеті: як розпізнати небезпеку і що робити

Через війну та спричинені нею обмеження щодо проведення часу на вулиці та традиційного навчання у школах діти значно більше часу перебувають в Інтернеті. А там є люди, які можуть так чи інакше скористатися довірливістю чи вразливістю дитини і завдати їй шкоди.

Тому важливо вміти «читати» ознаки, що можуть свідчити про ризики для дитини в Інтернеті. Звісно, не менше важливо вміти допомогти їй. Відповідну інформацію зібрано в цій інфографіці 7.

Будьте пильними - торгівці людьми маніпулюють довірою

Торгівля людьми не обов’язково супроводжується насильством або погрозами. Злочинці можуть маніпулювати довірою, зловживати владою або скористатися вразливим становищем людини.

Їм допомагають низка міфів про торгівлю людьми і помилкові уявлення про те, хто може бути злочинцем. Найпоширеніші зібрано в цій інфографіці 8. Будьте пильними!

Обережно - трудове рабство (інфографіка 9)

Що таке трудова експлуатація та як її розпізнати?

Примусовою є будь-яка праця, яку людина не може залишити за власним бажанням. При цьому наявні шантаж, обман, несплата або неповна виплата заробітної плати та інше.

Зменшити ризики потрапляння в трудове рабство можна, чітко знаючи його ознаки.

Що можуть зробити свідки (інфографіка 10)

Особа, яка потрапила у ситуацію торгівлі людьми, насильства або експлуатації, може знаходитись у складному психологічному стані та не розуміти, що має право звернутися за допомогою. Саме тут можуть допомогти свідки  -  люди, яким стало відомо про ситуацію.

Свідки не просто мають право, їм слід негайно повідомити про злочин, про який їм стало відомо.

Зробити це можна зателефонувавши 102 або 0 800 500 202 (поліція), 1547 (спеціалізована урядова гаряча лінія), звернувшись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини - 0800-50-17-20, в прокуратуру або військову адміністрацію за місцем вчинення злочину або за місцем перебування.

inograf 4.jpg

 

 

inograf 1.jpg

inograf 2.jpg

inograf 3.jpg

 

inograf 3.1.jpg

 

 

 

inograf 4.1.jpg

inograf 5.jpg

 

inograf 6.jpg

 

inograf 7.jpg

 

inograf 8.jpg

 

inograf 9.jpg

inograf 10.jpg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь