A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Офіційний сайт Степанівської об’єднаної територіальної громади
Сумська область, Сумський район

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 24.01.2020 13:32
Кількість переглядів: 46

   Грип птиці— гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарськоії, синантропноії та дикоії птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів i шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

    Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури i качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки.

  Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях i тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивусться при температурі 56 °С за 1—3 год., при 60 °С за 10—30 хв., при 70 °С за 2—5 хв. На інфікованому пip’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У леофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2—3 років.

Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50—55 год, температура 55—60 °С — 30—50 хв, а 65—70 °С — за 5—2 хв.

   Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортнi засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Основним шляхом передачі збудника е повітряно- крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-нееучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової i ротовоії порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі i чханні.

  Зараження відбувається прямий контакт у забруднених виділеннями хворої  птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитоії птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.

   Інкубаційний період складає 1—4 дня. Високопатогенні штами грипу, на відміну від низькопатогенних, які зазвичай протікають без симптомної a6o в легкій клінічній формі, викликаютъ у сприйнятливоії птиці гостру форму хвороби. Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.

   Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервовоії системи. У хвороії птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця i сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості i якості шкаралупи яйця. Смерть наступал протягом 1—2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80— 100%.

   Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!.

   Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах; проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень i території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання a6o біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистоії гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках i т.п.).

   При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити Сумську районну державну лікарню ветеринарної медицини та iï територіальні органи.

    Що станеться коли не повідомити про хворобу?

   Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок снижения продуктивності та загибелі птиці.

    Контакти при будь-якій підозрі:

 

    Сумське районне управління Держпродспоживслужби тел.77-65-26


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь